Veel honden zijn bang voor de knallen van het vuurwerk rondom Oud-en-Nieuw. En soms worden ze ook bang op latere leeftijd. De ene keer zijn er oorzaken voor de angst aan te wijzen, maar bij de andere hond lijkt het uit het niets te komen. Wat doe je eraan?
Allereerst zijn er een aantal zaken die je zelf in huis kunt regelen om het voor de hond zo aangenaam mogelijk te maken.
-1-Voorkom dat je hond (of kat!) in paniek op de vlucht kan slaan
Sluit deuren en ramen zodanig dat je hond of kat niet het huis uit kan. Doe dit niet alleen zelf, maar leg ook aan de kinderen uit waarom dit nu zo belangrijk is en zorg dat zij zich er ook aan houden. Maak op oudjaars-avond de laatste wandelingn met je hond (aan de riem) niet later dan 22.00 en hou hem rond de jaarwisseling binnen. Zorg dat de halsband strak zit, zodat de hond in een schrikbeweging niet ineens achterwaarts zijn kop uit de halsband kan trekken. Probeer thuis uit of zijn kop er echt niet door kan!
-2-Zorg voor rustgevende omstandigheden
Laat je hond overdag wat meer uit, zodat hij ’s avonds lekker moe is. Zet de radio of TV wat harder aan, zodat dit het geknal wat overstemd. Doe de gordijnen dicht en laat het licht in huis aan, zodat de lichtflitsen van het vuurwerk niet zo in huis doordringen. Zorg dat er iemand thuis blijft tijdens de jaarwisseling, zodat de hond op het moment van de meestte knallen niet alleen is. Geef de hond vlak voordat het serieuze knallen uitbarst een heerlijke kluif, zodat hij afleiding heeft.
-3-Geef het goede voorbeeld
Doe zelf zo normaal mogelijk! Een hond kijkt het gedrag van de roedelleider af. Ben jij bang, dan is de kans heel groot dat de hond het ook wordt! Ga je hond NIET troosten en NIET aaien als hij bang is. Dit snapt de hond niet, hij denkt dan dat je hem beloont voor het bang zijn. Daardoor gaat hij steeds banger reageren. Geef in plaats daarvan het goede voorbeeld: ga rustig TV kijken en negeer het gedoe van je hond volledig.
Wordt NIET boos op je hond, omdat hij bang is. Dit werkt averechts. Negeer hem of ga wat simpele oefeningen of een spelletje met hem doen en beloon hem voor het goed uitvoeren ervan.
-4-Voor de extreme bangerds
Voor die honden die het écht niet trekken tijdens de jaarwisseling kunnen we een rustgevend middel halen. Haal dit NIET in de dierenspeciaalzaak, maar bij de dierenarts. Niet alle middelen zijn namelijk even diervriendelijk. Sommige middelen verdoven de hond zodanig dat hij wel alles hoort en ziet (en er zelfs extra gevoelig voor is), maar zo slap is, dat hij er niet op kan reageren. Het lijkt dan dus alsof je hond heel rustig is, maar in werkelijkheid is hij dat niet, maar kan simpelweg zijn spieren niet bewegen. Om er zeker van te zijn dat je een middel hebt dat ECHT rustgevend is, kun je het beste naar je dierenarts gaan. Let op: de meeste rustgevende middeltjes moet je al ruim tevoren mee beginnen, dus bijvoorbeeld een dag ervoor. Zorg dus dat je het ruim op tijd in huis hebt!