Eindelijk is het dan zover. Na vele trainingen ben je klaar voor het echte werk, de wedstrijden. De wedstrijden worden gehouden door het hele land. Om mee te mogen doen moet je voor een rashond beschikken over een rashondenlogboek en voor stamboomloze honden over een werkboek. Bovendien moet je voor wedstrijden die gehouden worden onder auspiciën van de commissie Agility van de Raad van Beheer in het bezit zijn van een geldige startlicentie. Binnen de Agility is er sprake van verschillende klassen: – 1e graad (A – klasse) – 2e graad (B1 – klasse) – 3e graad (B2 – klasse, alleen voor de Large honden, en de C – klasse). Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in de grootte van de hond (Large Medium en Small) en voor de oudere honden is er ook nog een veteranenklasse. De beginnende combinaties starten in de A – klasse. Om voor bevordering naar de B1 – klasse in aanmerking te komen, dien je drie keer een “Uitmuntend” te scoren op het onderdeel Jumping of Vast Parcours, waarvan er minimaal één behaald moet worden op het onderdeel Vast Parcours. Onder “Uitmuntend” wordt verstaan een foutloos rondje binnen de vastgestelde Standaard Parcours Tijd (SPT). Dat valt nog lang niet mee. Een wedstrijd is toch altijd anders dan het vertrouwde trainingsveld. Er lopen veel meer mensen en honden rond, het terrein en de toestellen zijn vreemd en vaak is de baas ook nog eens extra gespannen. Gebruik daarom de eerste paar wedstrijden om te wennen aan het sfeertje rond een wedstrijd en heb niet al te hoge verwachtingen. Dan valt het altijd mee.
Een wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: Het “Vast Parcours”, de “Jumping” en het “Spel”. Afhankelijk van de klasse waarin je loopt, verschillen de moeilijkheidsgraad en de tijd die voor een parcours wordt vastgesteld. In het “Vast Parcours” worden doorgaans alle toestellen opgenomen en het aantal hindernissen is ongeveer twintig. Het onderdeel “Jumping” bestaat uit ongeveer hetzelfde aantal hindernissen, alleen staan er géén raakvlaktoestellen in het parcours. Het onderdeel “Spel” kent verschillende varianten. Zo is er bijvoorbeeld een “Gambling” en een “Tijd Fout Uit”. Voor aanvang van de wedstrijd wordt de spelvariant bekend gemaakt.
Vanaf de B1 – klasse wordt er gewerkt met een promotie- degradatieregeling. Je kunt dan punten scoren op de wedstrijden en aan het eind van de competitie weet je of je promoveert naar een hogere klasse, of je blijft in de huidige klasse, of dat je degradeert naar een lagere klasse. Degradatie van de B1 – klasse naar de A – klasse is niet mogelijk. Tussentijdse promotie is vanaf de B1 – klasse ook mogelijk op basis van “Podiumplaatsen”.
Agility gids voor de beginnende loper
Agility is een leuke sport voor baas en hond en wordt steeds populairder. Steeds meer mensen gaan ook wedstrijden lopen. De stap van het uurtje trainen op het eigen trainingsveldje naar de landelijke wedstrijden wordt nogal eens als groot gezien. Een wedstrijddag is best een lange, intensieve dag, waarbij het prettig is om toch enigszins voorbereid te zijn. Dit boekje is bedoeld om deze stap wat kleiner te maken. Niet alleen wordt er uitleg gegeven over de herkomst van agility, maar ook over de regels, klassenindelingen en de verschillende officiële wedstrijden. Daarnaast worden er ook heel praktische zaken besproken, zoals wat je mee moet nemen naar een wedstrijddag en wat je moet doen in bepaalde specifieke gevallen wanneer je hond in het parcours iets anders doet dan je verwacht. Je wordt op weg geholpen over wat er geregeld moet worden voor je mee kunt doen aan wedstrijden. Na het lezen van dit boekje zullen de termen die op de wedstrijden gebruikt worden geen jargon meer zijn, maar gewoon bekende termen in je sport. Kortom, het doel van dit gidsje is om de beginnende wedstrijdloper alvast wat op weg te helpen, zodat deze goed beslagen ten ijs komt op die eerste, o zo spannende, wedstrijddag.
Download hier Gids voor de beginnende loper
of ga naar de downloadpagina van Stichting Agilityclub