Eindelijk is het dan zover. Na vele trainingen ben je klaar voor het echte werk, de wedstrijden. De wedstrijden worden gehouden door het hele land.
Om mee te mogen doen moet je voor een rashond beschikken over een rashondenlogboek en voor stamboom loze honden over een werkboek. Bovendien moet je voor wedstrijden die gehouden worden onder auspiciën van de commissie Agility van de Raad van Beheer in het bezit zijn van een geldige startlicentie.
In agilitywedstrijden worden de klassen onderverdeeld in graad 0, Eerste graad, Tweede graad en Derde graad. Deze klassen reflecteren het niveau van ervaring en vaardigheid van de hond en handler.
Alle nieuwe licenties aangevraagd na 1 juli starten in graad 0. Huidige debutantenlicenties zullen overgaan in een graad 0 licentie, graad 1 licenties blijven bestaan.
De graad 0 rondjes zijn 2 dezelfde VP waarvan het 2e VP een ‘second chance’ is. Alleen op het eerste parcours kan je promoveren. Graad 0 bevat geen oxer, band, palen en wip.
Vanuit graad 1 kan je met een combinatie van U en ZG promoveren naar graad 2.Graad 2, geen verplichte promotie meer op basis van Utjes.
De licenties voor junioren in de huidige vorm vervallen. Junioren kunnen een gewone licentie aanvragen, echter zal deze voor hun kosteloos zijn.
Voor meer informatie over wedstrijden, licenties en promoveren naar de volgende klasse verwijs ik je naar de Raad van Beheer (https://www.houdenvanhonden.nl/actief-met-je-hond/sporten-met-je-hond/agility/) of de FHN (https://fhn.nl/contributies/) en stichting agilityclub
Agility gids voor de beginnende loper
Agility is een leuke sport voor baas en hond en wordt steeds populairder. Steeds meer mensen gaan ook wedstrijden lopen. De stap van het uurtje trainen op het eigen trainingsveldje naar de landelijke wedstrijden wordt nogal eens als groot gezien. Een wedstrijddag is best een lange, intensieve dag, waarbij het prettig is om toch enigszins voorbereid te zijn. Dit boekje is bedoeld om deze stap wat kleiner te maken. Niet alleen wordt er uitleg gegeven over de herkomst van agility, maar ook over de regels, klassenindelingen en de verschillende officiële wedstrijden. Daarnaast worden er ook heel praktische zaken besproken, zoals wat je mee moet nemen naar een wedstrijddag en wat je moet doen in bepaalde specifieke gevallen wanneer je hond in het parcours iets anders doet dan je verwacht. Je wordt op weg geholpen over wat er geregeld moet worden voor je mee kunt doen aan wedstrijden. Na het lezen van dit boekje zullen de termen die op de wedstrijden gebruikt worden geen jargon meer zijn, maar gewoon bekende termen in je sport. Kortom, het doel van dit gidsje is om de beginnende wedstrijdloper alvast wat op weg te helpen, zodat deze goed beslagen ten ijs komt op die eerste, o zo spannende, wedstrijddag.
Download hier Gids voor de beginnende loper
of ga naar de downloadpagina van Stichting Agilityclub